Cum alegi un generator electric fara sa fii inselat cu privire la calitate sau performanta

Achizitia unui grup electrogen reprezinta o investitie pe termen mediu, similara cu achizitia unui autoturism si de aceea este important ca, atunci cand se face, sa se tina cont de cateva aspecte importante.

In cele de mai jos va vom detalia pasii pe care daca ii veti respecta veti fi in masura sa alegeti grupul electrogen care se potriveste cel mai bine nevoilor Dvs. si, nu in ultimul rand, veti putea sa evitati sa deveniti victima unor comercianti lipsiti de scrupule care prin manipulare si dezinformare va pot determina sa cumparati ceea ce doresc ei in detrimentul a ceea ce aveti Dvs. nevoie.

Dupa ce veti fi determinat puterea, tensiunea si varianta constructiva (cu sau fara carcasa insonorizanta, cu pornire manuala sau automata) in functie de nevoile Dvs. ajungeti in punctul in care trebuie sa comparati si sa alegeti din multimea de oferte de pe piata, pe "cea mai buna" adica pe cea care se incadreaza in bugetul Dvs. si care corespunde nivelului de calitate dorit.

Cea mai importanta componenta a grupului electrogen este MOTORUL cu ardere interna diesel sau pe benzina. V-ati cumpara un automobil care sa aiba un motor prost care sa se strice, sa nu reziste la solicitari si care sa consume mult? Acelasi lucru este valabil si in cazul grupurilor electrogene. Piata este plina de fabricanti de motoare, unii buni si scumpi, altii mai putin buni si mai ieftini si altii care nu justifica pretul cerut prin calitatea produselor oferite. Cel mai bun criteriu de evaluare a motoarelor este prestigiul marcii respective. Cele mai prestigioase motoare folosite de principalii constructori de generatoare sunt urmatoarele: CUMMINS, DEUTZ, DOOSAN, HATZ, HONDA, IVECO, JOHN DEERE, LISTER PETTER, LOMBARDINI, MITSUBISHI, MTU, PERKINS, SCANIA, SUBARU, VOLVO PENTA sau YANMAR. Tot ele sunt si cele mai scumpe si reprezinta ceea ce reprezinta Audi, BMW si Mercedes-Benz pentru automobile. Toate celelalte marci pot fi bune dar nu la nivelul celor mai sus amintite si asta trebuie sa se reflecte si in pret. Exista firme care comercializeaza grupuri electrogene echipate cu motoare sub diferite marci cu rezonanta italiana, germana sau de alt fel (dar care sa dea bine) si care nu sunt altceva decat motoare modeste fabricate in China. Acesta nu este un lucru rau atata timp cat sunteti informat despre acest aspect si se reflecta in pret pentru ca Dvs. sa puteti alege in cunostinta de cauza. Nu ar fi corect sa cumparati Baolong sau Zhejiang Zhongyu (producatori auto chinezi) si sa platiti sau sa credeti ca ati cumparat BMW. Cereti intotdeauna detalii cu privire la motorul care echipeaza grupul electrogen dorit si nu va multumiti cu raspunsul evaziv al vanzatorului. Nu va lasati inselati! Verificati intotdeauna daca marca respectiva este folosita de producatorii de generatoare din intreaga lume sau daca este folosita doar de catre firma care vrea sa va vanda un motor chinezesc de slaba calitate sub un nume atragator.

Odata ales motorul puteti considera ca ati rezolvat 75% din alegerea grupului electrogen.

Alternatorul este componenta care transforma miscarea motorului termic in energie electrica. De obicei alternatoarele sunt componente fiabile si nu impun la alegere aceeasi strictete ca in cazul motoarelor. Exista pe piata alternatoare cu performante si fiabilitate decente la preturi rezonabile. Totusi este bine de stiut ca cele mai prestigioase marci de alternatoare sunt urmatoarele: ABB, CUMMINS AVK, LEROY SOMER, MARELLI, MECC ALTE, SINCRO si STAMFORD.

Dupa ce ati ales un motor si un alternator convenabile, restul aspectelor au o importanta relativ redusa in comparatie cu primele doua deoarece au un impact redus in atingerea scopului pentru care a fost produs grupul electrogen, respectiv producerea de energie electrica. Astfel intre un grup electrogen cu motor Volvo Penta si alternator Mecc Alte asamblat in Marea Britanie si un grup electrogen echipat cu acelasi motor Volvo Penta si acelasi alternator Mecc Alte, dar asamblate in Italia sau Turcia nu exista diferente notabile. Este mai putin important cine strange suruburile. Dar din ratiuni de marketing, acest aspect va poate fi prezentat ca unul pentru care merita sa cheltuiti mai multi bani. La fel si in legatura cu carcasa grupului electrogen care are rolul de a feri motorul si generatorul de intemperii si de a atenua zgomotul.

Toate acestea fiind spuse, va dorim succes in alegerea generatorului electric potrivit pentru Dvs.!